Books & Toys-Unaizah

alhamdulillah..biar pun full-dawrah..sempat juga shopping petang2.

ksian dekat baby hany duk bilik.at least ada mainan nk main.

1)sirah,ibnu hisyam-promo 21sar

2)ar-ruh,ibnul qayyim-promo 9sar

3)business model generation,alexander osterwalder-169sar

4)how to write a businss pla,brian finch 49sar

dan beli mainan buliding block untuk hany.

buku-buku

buliding block-play set 50pcs

semoga bermanfaat!

Advertisements

KSA-renew istimarah

alhamdulillah.hari ini urusan dalam 2-3 jam je boleh siap semua urusan.

saya akan share beberapa perkara tentang cara@kisah renew istimarah.dulu saya ada share pasal cara buat lesen kereta tapi blog saya dah terdelete.

PRO & KONTRA

dan ramai orang kata untungnya ada kereta kat saudi sbb xpyh renew roadtax.sebenarnya ada pro n kontra.di KSA,tak dipanggil roadtax tapi dipanggil istimarah (geran kereta yang perlu direnew selepas tamat tempoh,1-3 tahun)

untuk renew istimarah,perlu lulus fahas (macam puspakom).dan ini yg paling payah jika kereta korang banyak rosak dan kemek2 sebab kena repair/cat dulu baru boleh bawa ke fahas.kos ini yg mahal.

https://hoodshah.wordpress.com/2016/05/24/ketuk-kereta/
insurans di malaysia bergantung pada cc.tapi di KSA,dia pukul rata.(kalau salah betulkan saya).untuk kereta biasa 1000 riyal.kalau di malaysia kancil baru 250myr .4 wheel 500 myr dan ada pilihan 3rd party.

dulu tahun 2013 & 2015,insurans dlm 500 riyal boleh dpt.2016,insurans starting 1000 riyal.

disini ada penalti jika lambat renew istimarah,dlm 150 sar per tahun.saya lambat renew dlm 2minggu,sbb hari tu pergi dawrah Qassim.

untuk dapatkan istimarah baru,perlukan ikut beberapa langkah.

fahas>insurans>bayar yuran renew>balai polis

LANGKAH 1

fahas (puspakom).terletak dekat dengan kilang pencetakan quran malik fahad.di sisi kanan.kena u-turn.depan lagi sehingga parking bas saptco.

kena beratur panjang,tunggu giliran.yang lama sebab beratur menunggu.kadg2 beratur 2jam sahaja.alhamdulillah,saya pergi xde org.datang2 terus inspection.

sbb bulan ramdhan arab xactive waktu pagi.kereta saya memang problem asyik mati2.risau jgak kalau mati tengah2 jalan.kena hon nnt.ngam2 lps sy inspection,banyak kete dh berpusu-pusu databg.tp tetap xbanyak mcm hari biasa.

kereta saya bayar 73 sar.nasib baik dikira small vehicle.

resit pembayaran-bayar dulu baru buat fahas.

korang tengok sendiri apa yang dia nak kan seperti lampu,hon etc.

saya turun dari kereta dan tunggu ditepi,macam puspakom.staff dia akan bawa dan test kereta kita.

check bawah engine-utk leaking etc

alhamdulillah,hari ini mood staff ni baik.sepatutnya xlepas sebab ada sticker tinted hitam kat depan (utk silau matahari) dan lampu brake belakang.

saya dah dapat stikcer fahas,cuma borang fahas dia xbagi sebab dia suruh g kedai sebelah repair n buang tinted depan.

saya pun pergi kedai sebelah,cakap pasal tinted.ini antara perangai arab.sorg cakap okei,sorg ckp xokei.dont worry.korg kena sabar je.pomen repair kata,ko punya tinted okei.pergi ckp dgn FAHAS,شيء بسيط.saya kata okei la mcm tu.repair lah lampi belakang pulak.dia xnak.dia kata ko pergi fahas dulu kata pasal tinted tu dan kalau xokei bawa surat reject fahas.(kereta2 yang xlepas,dia akan bagi surat reject).sedangkan saya dah bagitahu awal2,fahas dah lulus kereta saya cuma suruh repair yang patut.

saya pergi kali ke-2,xpayah beratur.just direct kaunter.cakap pasal tinted tu okei.fahas tu kata,okei dan pergi balik repair lampu.saya pun pergi balik kedai repair lampu.baru dia buat.nasih baik 30riyal.saya dh risau dah.alhamdulillah.

lampu belakang xmenyala.saya memang xprasan sebab ingat lampu smua dh okei.


dah selesai repair,baru sy ke fahas.cakap dh repair.staff fahas xcheck pn.itulah keunikan disini kejujuran dan sikap saling mempercayai.

alhamduillah.selesai fahas.

sticker fahas-valid cuma setahun sahaja.

surat lulus fahas-masa ini saya muhasabah.tentang bagaimana kita kat akhirat masa diserahkan catatan amalan.kanan atau kiri.jadikan lah kami dalam golongan kanan,ya Allah.
LANGKAH 2

perlu ke mana2 syarikat insurans kereta.ada banyak.saya buat dekat dengan balai polis.sebab senang nak g dapatkan istimarah yang baru.

saya survey merata sebab saya terkejur harga 1000 riyal.rata-rata saya pergi semua 1000 riyal ke atas.ada yang 1030 riyal etc dan syarat driver mesti 40 tahun ke atas.last2,saya pergi kedai insurans ni jugak.

LANGKAH 3

pembayaran yuran pembahauran istimarah.dan disini adalah keunikan KSA.segala pembayaran mesti dibuat direct pada bank atas nama akaun kerajaan.macam di malaysia,kita bayar pada kaunter2 kerajaan dan boleh terdedah pada budaya rasuah.di KSA,semua nya bayar di bank.baik saman,bil elektrik etc.

mcm pembayaran boleh dibuat melalui

1)kaunter pembayaran elektronik.

caj yang dikena biasanyq 30 riyal utk per service.kedai ini ada di banyak tempat.

2)melalui akaun ar-rajhi sendiri

saya bayar direct pakai rajhi sendiri

yurannya adalah 150 riyal.

LANGKAH 4

penyerahan dan pengambilan kad istimarah yang baru.

penyerahan ini hanya di balai polis murur di jalan raja abdul aziz.

dan sebenarnya kena melalui website moi.gov.sa,masukkan segala maklumat dan baru boleh enter.

untuk kes saya berbeza,saya dapat login cuma xboleh masuk sebab istimarah saya dah expired 2minggu dari tarikh mati.28 Syaban xsilap.

so,sepatutnya ada langkah baru.tapi saya masukkan sekali dalam langkah terakhir nie.

jadi saya sekarang direct ke kaunter penyerahan,tingkat 2.(reminder-Groundfloor>tingkat 1>tingkat 2)

beratur serahkan kad istimarah lama.

orang xramai bulan ramadhan

alhamdulillah.dh siap.dia akan panggil nama jika dah siap.sebenarnya dah lama kad saya dah siap.tu sy pelik dia xpanggil.tahu la nama saya pendek 3 huruf je.kadg2 xclear kalau org panggil.jd sy pun ke kaunter mmg nampak kad saya kat meja dia.dan saya pun minta terus.

KESIMPULAN

selesai urusan renew istimarah ada 3tahun lagi baru kena renew.1440hijrah.(sekarang 1437h)

tentang insurans tu kalau sape yg banyak duit,boleh renwew tiap tahun.sebab insurans cuma valid setahun sahaja dan cover sampai 400,000 sar capital.

alhamdulilah,lega sebab semuanya dah selesai.lesen kereta kereta expired 2020,istimarah kereta expired 2019.

syukur pada Allah.

sekian.sharing is caring!


Rehlah Ilmiah Unaizah-Starting

Rehlah Ilmiah Unaizah-Starting

alhamdulillah,tahun ini dipermudahkan untuk kami sekeluarga berehlah ilmiah ke dawrah ilmiah ke-16 di Masjid Jamek Syaikh Muhammad Soleh al-Utsaimin,Unaizah.Allah sebaik-baik perancang.
image
poster dawrah

exam saya berakhir hari selesa.rabu terus kami bermusafir ke Qassim.alhamdulillah,saya dh selamat daftar.lebih kurang seminggu awal dan dapat tempat.dawrah mula 26 mei.saya daftar 19 mei melalui whatsp.pendaftaran simple!saya xapply asrama utk keluarga sbb biasa dawrah hanya sediakan asrama utk bujang.
kehidupan perlukan pengorbanan dan perjuangan!

image
pendaftaran melalui whatsp

kami bertolak daripada madinah al-munawarah hari rabu.sebab kami dimaklumkn khamis pagi akan mula dawrah.dan kali ini,ada sahabat saya yang akan join sekali dawrah,Akh Amar Yasir.kami bertolak selepas zohor.selepas berehat cukup2,kami bertolak dari rumah,pick up Amar di Universiti dan terus perjalanan ke Qassim.
masyallah,aircond kereta kami xboleh lawan kepanasan di luar.anak saya Hany,habis mandi peluh & muka sampai jadk merah2.

image
saya,amar dan hany di r&r

sepanjang perjalanan,kami asyik singgah di r&r sebab semata2 nak beli air sejuk.kan bermusafir sebahagian daripada azab.mcm mana lah ulama dahulu bermusafir berminggu2,brbulan2 demi menuntut ilmu dengan kepanasan etc.kami perlu lebih bersyukur dgn pelbagai kemudahan.

image
pemandangan di r&r ke Qassim

alhamdulillah.perjalanan kami lebih kurang 5 jam lebih.500 km.bertolak sekitar jam 3 dan kami tiba di masjid unaizah sebelum jam 8malam.(sebelum isyak)

sampai di masjid jamek unaizah,sy dropkan amar sebab dia memang dah daftar dan siap dapat no bilik lagi.saya bawa family jd memang dh planng awal2 kena tinggal di luar.dan sebenarnya saya dh google,cari kat booking.com untuk penginapan.tapi kebanyakan semua jauh dari tempat dawrah.sebab tu sy planning cari bila dh smpi qassim.

pencarian saya xberjaya.puas tanya sana sini mana hotel berdekatan dgn msjd dawrah.ada tapi jauh.dan memandangkan jadual dawrah yang padat,saya xhabiskan masa atas jalan.dan takdir Allah,saya terjumpa dgn seorang pak cik tua dan saya bertanya tentang hotel.dia kata cuba tuan bertanya dengan panel dawrah,sebab mereka ada penginapan untuk family.

waktu pun dah hampir isyak.saya ambil keputusan untuk solat di masjid jamek unaizah dahulu dan boleh bertanya tentang penginapan.

image
masjid jamek syaikh muhamad soleh al-ustaimin

selesai solat,saya berjumpa dengan Amar.dia pun berkata hal yang sama,ada nampak asrama untuk family.Amar pun teman saya berjumpa dengan warden asrama.dan kebetulan masa tu memang saya jaga hany,sebab ummy hany memang kepenatan berjam-jam dalam kereta dan tengah mengandung 5 bulan lebih.

warden bertanya tentang penginapan.saya bercadang nak sewa hotel.warden kata xperlu dan hotel unaizah mahal-mahal.masyallah.warden begitu mengambil berat tentang tolib ilmi.Dia memberikan sebuah apartment untuk family.No.54.

image
bilik tidur dilengkapi tilam

image
ruang tamu dan dapur,peti sejuk etc

dan kebetulan waktu kami sampai,semua apartment baru renovate.permaidani baru,aircond,peti sejuk semua baru.masyallah.

setiap kali saya tersermpak dengan warden,dia sering bertanya ada perlukan apa-apa lagi.

image
peti sejuk baru

image
mesin basuh baru

image
mesin basuh baru dihantar depan apartment kami.no.54.

alhamdulillah,bersyukur sangat.
penginapan yang selesa dan malah dekat dengan masjid dawrah.

image
alhamdulillah-kami rasmikan dulu

image
apartment dan masjid dawrah bersebelah Unaiza Mall (hyper panda)

image
jarir bookstore berhadapan Aparment kami

image
pejabat asrama

image

asrama 4 tingkat-ikut nama para imam

image
dewan makan (utk bujang) dan libray

image
keadaan dalam dewan makan

masyallah,semoga Allah permudahkan dan melimpahkan rezeki kepada semua muhsinin yang banyak membantu di Jalan Allah.

barakallahufikum!

Ketuk Kereta

بسم الله
hari ni last paper faraidh.
dan esok atau lusa angkat bermusafir ke Qassim (dawrah jami’ syaikh utsaimin).

sebab kenapa kena buat ketuk kereta ni-lesen kereta dah mati (إستمارة),bukan lesen memandu (lesen memandu sy expired 2020-lama lg).
lesen kereta ni bergantung pd tahun renew dan tak mudah yg disangka.

1)kena buat puspakom (istilah kita),fahas (فحص).

2)dh selesai fahas baru pergi utk renew *pembaharuan) lesen kereta dan beli insurans (katanya 1,000 riyal skrg).

tapi sebelum nk ke puspakom tu..kena pastikan kereta okei,xde kemek etc.dan macam2 lagi.

lepas paper terus ke kedai ketuk.
bincang dgn kedai,harga ketuk sahaja 150 riyal (rasanya mmg standard price).
dan undang2 kat arab saudi kalau nak ketuk kereta kena ada surat polis.
ini yg leceh.itu yg dikatakan xmudah yg disangka!!
bincang elok-elok.kata kemek sikit je.lepas tu dia kata okei n last discount 10 riyal je.syukur.140 riyal semua.

sblm ni dh cuba ketuk sndri.zawjah pn ajar guna air panas.siap belajar n google serta youtube bagai.habis tangan kena air panas + cat tercabut.

tu yg snang hantar kedai je.
ingat mudah.rupanya banyak juga peralatan dia.dh kedai mesti keje kena profesional.
keja dlm 15 min je.

image

dia buka bumper yg kemek tu

image

kenangan penulis dgn kedai ketuk

image

mmg banyak bumper dan kereta yg tgh cat dan ketuk etc

image

antara peralatan yang digunakan,api tu kemudian utk betulkn yg bumper yg tenggelam tu.

image

before-ketuk

image

after-ketuk

alhamdulillah,dah selesai.
esok pagi boleh buat urusan puspakom etc.

Majlis Nasihat bersama Syaikh Anis Tohir

Alhamdulillah telah berlangsungnya majlis ilmu dan nasihat yang disampaikan oleh syaikh Anis Tahir.

Majlis dianjurkan oleh PERSADA (persatuan pelajar malaysia) dgn bertemakan Penyatuan Saff.

Syaikh Anis menyampaikan pengisian dengan membawa tajuk Hati Yg Sejahtera sebagai tajuk perbahasan.

Kepentingan Hati Yang Bersih dan Sejahtera (قلب سليم)
kesan kepentingan hati yang bersih pada ilmu,dakwah,sakhsiah dan banyak lagi.

Nasihat syaikh begitu menusuk hati-hati kami begitu pentingya hati yang bersih.Masyallah,Madinah merupakan tanah yg mulia dan menghimpunkn hati hati yang bersih dan suasana yang soleh (biah solehah).Jika demikian,mengapa di Madinah al Munawwarah hati kalian tidak dapat dipupuk dan ditarbiyah.Mana lagi tempatnya kalau bukan lagi disini!
Antara yang begitu menempelak hati setiap insan yg mendengarkannya.
ya..memang benar.mengapa hati boleh benci sesama muslim,tahzir mentahzir,wujud budaya asobiah,taksub walaupun anda berada sebaik-baik tempat di atas muka bumi?Madinah al Munawwarah.
ini antara persoalan yang berlegar dan menjadi muhasabah di fikirkan penulis.

Di akhir majlis.Syaikh Anis Tohir menyampaikan hadiah cabutan bertuah kepada para pelajar malaysia.Patut lah syaikh hadir dgn 2 buku plastik besar.rupanya syaikh ingin memberikan hadiah.

Alhamdulillah.rezeki sy baik.sy juga antara individu bertuah kerana saya mendapat cabutan bertuah!no.49!

jazakallah kheir syaikh ats nasihat dan hadiah yg begitu bermanfaat sekali.

#majlis bermula selepas maghrib sehingga isyak di Dewan Tsaqifah UIM.(22 April 2016/16 Rejab 1437~Jumaat)

image

kitab himpunan karya syaikh bin baz (hadiah)

image

no 49-alhamdulillah

image

image

majlis penyampaian cabutan bertuah (syaikh Anis-2 dari kanan)

image

poster program-tahniah PERSADA

Tauhid 4

time
1.15-2.05 pm
2.05-2.55 pm

1)jahmiah
sambungan minggu lps
2)as-asyairah
siapakah pengasas?
prinsip?
sejarah
marhalah
3)maturidiyah
4)kullasyaikh
hubu
ngkait dgm dakwah
peringatan daripada syaikh

Pesta Buku Uim ke-33

segala pujiaan bagi Allah Azza wa jalla yang memberikan kepada kami segala nikmat.
Pesta Buku UIM juga antara nikmat terpenting yang perlu disyukuri.Menjadi program tahunan anjuran Universiti kami  menyediakan pelbagai jenis buku dari pelbagai jenis karya dan cetakan.

Kebiasanya diadakan pada sekitar april,sebelum bermulanya semestar pendek atau cuti musim panas.

Alhamdulillah,sy berpeluang beberapa kali menjejakkan kaki ke pesta buku uim kali ini biarpun tahun ini kadar pembelian dan kedatanagn paling sedikit dari tahun yg sebelumnya.i think so.

Pada hari terakhir,penutup pesta buku.9 April 2016.Saya sampai terpaksa pergi pada waktu pagi dan malam bagi mendapatkan lagi buku-buku yang menjadi tarikan dan tumpuan saya.

Antara buku-buku yang menjadi pilihan saya kali ini adalah;
1-Ad durrah as-saminah fi akhbar almadinah oleh syaikh khulud muhamad al ahmadi
2-keifa takuna muhadis oleh syaikh abdullah bin abdrahman as sa’di (3 jilid)
3-Al Ibanah an usul ad diyanah oleh Imam abu Hassan as-asyari
4-Zaadul Maad oleh ibnu Qayyim
5-Syarh Aqidah At tahawiyah Oleh Imam Ali ad-damasyki (2 jilid)
6-shahih ibnu khuzaimah (2 jilid)
7-Nail autor
8-al-fatawa alhamawiyyag al kubra oleh ibnu taimiyah
9-al istiqamah oleh ibnu taimiyah
10-umadatul ahkam
11-wasf masjid nabawi as-syarif

Free
1-Min akhlak al-anbiya  oleh dr.abdul aziz bin muhamad as sadhan.

sepanjang pesta buku,sy juga berkempatan utk mndapatkan poster-poster ilmiah.antara yang menjadi pilihan saya adalah poster salah silah keluarga nabi dan para sahabat trdekat.

semoga Allah memberkati segala usaha dan mempermudahkm urusan utk mendalami ilmu dan mengamalkannya!

Jumpa lagi pesta buku!!!Insyallah!

image

poster

image

1st trip

image

image

image

image

poster pesta buku ke 3