Sumber Pengambilan Sirah

Sumber Asas

  1. Al-Quran
  2. Hadis Nabawi

Shahih Bukhari (al-Jami as-Shahih al-Musnad Min Hadis Rasulillah Shallallahu alaihi wa sallam wa sunanihi wa ayyamihi.

Shahih Muslim

Ja`mi Tirmizi-(yang paling banyak meriwayatkan sirah rasul)

Kitab Sirah (kategori Tabi`in)

  1. Urwah bin Zubair (wafat 94 hijrah)-merupakan Fuqaha Sab`ah (antara 7 Fuqaha Madinah)
  2. Aban bin Utsman Bin Affan (wafat 101-105 hijrah)-Sedikit riwayat darinya dan tidak dikurniakan banyak anak murid  yang menyebarkan ilmunya.
  3. Amir bin Shuraihil as-Syakbi (wafat 103 hijrah)-Kitab al-Maghazi
  4. Ashim bin Umar Bin Qatadah (wafat 120 hijrah)-Beliau diperintahkan oleh Umar bin Abdul Aziz untuk membaca di Ja`mi al-Umawi berkenaan Kisah Peperangan dan Manaqib Sahabat.
  5. Syuraihil bin Saad al-Madani (wafat 123 hijrah)-Ibnu Uyainah berkata,”tidak ada yang lebih pakar berkenaan peperangan dan badriyyin melainkan beliau”.
  6. Muhammad bin Muslim Bin Shihab Bin Zuhri (wafat 124 hijrah)-merupakan Ulama Hadis besar di zamannya dan yang terawal meggunakan kaedah menghimpunkan sanad dalam penelitian sirah.
  7. Musa bin Uqbah (wafat 140 hijrah)-merupakan anak murid Imam az-Zuhri.
  8. Muhammad bin Ishaq at-Matlibi (wafat 151 hijrah)-merupakan anak murid Imam az-Zuhri.Imam dalam Kisah Peperangan tetapi kisahnya tidak mencapai darjat hassan bahkan hassan kerana Mudallas.mempunyai kitab “al-Mubatada wal mab`as wal al-maghazo”.dan dihimpunkan oleh Muhamamd bin Abdul Malik bin Hisham (wafat 218 hijrah) dan menamakan kitabnya Sirah Nabawiyyah atau lebih yang dikenali Sirah Ibnu Hisham.
  9. Muhammad bin Umar al-Waqidi (wafat 207 hijrah)-dinilai dhaif disisi ulama Hadis.Beliau mempunyai tambahan kepada sirah ibnu Hisham.

Berikut juga terdapat kitab Sejarah yang besar,yang didalamnya juga terdapat beberapa siri sejarah Nabawiyah.diantaranya adalah:

1)Muhammad bin Saad (wafat 230 hijrah) -Kitab Tobaqat al-Kubra.

  • Jilid 1 – 2 :sirah Nabawiyyah
  • Jilid 3-8  : kisah Sahabat dan Tabi`in serta Mereka yang megikuti selepasnya

2)Khalifah bin Khiyat (wafat 240 hijrah)-Kitab at-Tarikh.Imam Bukhari meriwayatkan banyak 23 hadis daripada Khalifat dalam kitab Shahihnya.

  • Menceritakan sirah nabawiyah
  • sirah Khulafa ar-rasyidin
  • Sirah Umawiyyah
  • Sirah Abbasiyyah sehingga 232 hijrah

3)Muhamamd bin Jarir at-tobari (wafat 310 hijrah)-Imam Sejarah Islam yang memberikan sumbangan besar dalam pengumpulan sejarah Islam.Kitabnya Tarikh ar-Rusul wal Muluk.

  • Tarikh Khalifah
  • Tarikh Anbiya
  • Tarikh Arab
  • Sirah ar-Rasyidin
  • Sirah Umawi
  • Sirah Abassi sehingga tahun 302 hijrah

 

Advertisements

Halaqah Syaikh Soleh Abbud & Tawasul

Alhamdulillah,pagi ini saya berpeluang mengikuti halaqah tafsir di Masjid Nabawi.Halaqah tersebut dipimpin oleh Syaikh Soleh al-Abbud hafizahullah.Ada banyak perkara yang saya nak kongsikan,termasuk apa yg saya lihat dan belajar daripada tokoh ini.Kebetulan hari ini sy tiada exam (sekarang minggu peperiksaan),maka lepas subuh saya join halaqah tersebut moga-moga saya dapat ambil istifadah dari majlis ilmu tersebut.

Pagi ini,tafsir berkenaan Surah an-Nisa ayat 64 & 65.

“Dan Kami tidak mengutus seseorang rasul melainkan untuk ditaati dengan seizin Allah. Sesungguhnya jikalau mereka ketika menganiaya dirinya datang kepadamu, lalu memohon ampun kepada Allah, dan Rasulpun memohonkan ampun untuk mereka, tentulah mereka mendapati Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang” (Ayat 64)

“Maka demi Tuhanmu, mereka (pada hakekatnya) tidak beriman hingga mereka menjadikan kamu hakim terhadap perkara yang mereka perselisihkan, kemudian mereka tidak merasa dalam hati mereka sesuatu keberatan terhadap putusan yang kamu berikan, dan mereka menerima dengan sepenuhnya.” (Ayat 65)

dalam tafsir Ibnu Katsir tersebut menerangkan kisah al-Utbi & juga kisah al-A`rabi (orang badwi).Tentang dibolehkan tawasul pada Nabi shallallahu alaihi wa sallam meskipun telah wafat.

Dan ingin saya maklumkan perbahasan tawasul pada Nabi Shallallahu alaihi wa sallam dan juga tawasul pada orang-orang soleh menjadi titik perbalahan di antara aliran Sufi dan juga Sunnah.Saya tidak ingin berbicara panjang dalam hal ini.Namun selepasa habis halaqah tadi,saya pulang ke rumah untuk menyemak riwayat kisah Utaibi.Sebab saya ada beli kitab khas yang membicarakan kisah Utaibi.(Tahun 2015 lagi saya beli kitab tu)

20170515_080418

Tafsir Ibnu Katsir Lihat highlight hijau-kisah al-Utbi

20170515_075511-1

Kitab yang menerangkan riwayat tersebut,kesimpulan sanad dan matan atsar tersebut ditolak oleh para ilmuan

Antara perkembangan positif masa kini,umat Islam kebanyakan sedar dalam menunut ilmu dan mula memperhatikan kitab-kitab yang berautoriti dalam pembelajaran.Sebagai contoh,tafsir Ibnu Katsir.Antara kitab yang Masyhur dan juga metode yang baik,Tafsir bil ma`thur.(Tafsir al-Quran dgn al-Quran,dgn hadis & atsar2 sahabat).Berbanding dengan tafsir-tafsir lain yang mengunakan akal.Berbalik kpd tafsir Ibnu Katsir,terdapat riwayat-riwayat yang bersifat lemah yang perlu kita perhalusi.

Kembali kepada kelas tafsir tadi.setelah habis kelas,ada seorang pemuda Pakistan yang pandai berbahasa arab dan mengajukan soalan pada syaikh.kebetulan memang saya duduk disebelah dia.kami duduk bahagian hadapan kanan syaikh.adapun Qari disebelah kiri syaikh.

Dia bertanya soalan berkenaan mengapakah tawasul di larang sedangkan ia disebutkan dalam Tafsir Ibnu Kastir,Ibnu Hajar,Imam Nawawi,Imam Qurtubi dan tasfir Tobari.Saya memahami maksud pemuda tersebut.Mengapakah tawasul kepada Nabi dilarang walhal disebut oleh Imam-Imam terdahulu.

Syaikh mengatakan “Kamu mempunyai kefahaman yang salah dalam hal ini”.kemudian pemuda tersebut tidak berpuas hati dan terus mengajukan soalan tersebut pada syaikh.Syaikh mengatakan “Diam”.dan syaikh bersurai dari majlis.Saya cuba juga menerangkan pada pemuda t.esebut tentang riwayat Kisah Utaibi apbila syaikh xnak jawab soalan pemuda tersebut.Datang anak murid syaikh mengelilingi kami,sebab saya sebelah dia.dan cuba menjelaskan yang bila Nabi dah wafat,maka kita tidak boleh bertawasul meminta pertolongan pada Nabi.setelah penjelasan demi penjelasan (yang ringkas),akhir sekali pemuda tersebut kata Nabi tidak mati.Bila anak-anak murid syaikh mendengar kenyataan pemuda tadi.Semuanya terus pergi dan meninggalkan pemuda tadi.dan Saya pun sama keluar dari tempat tersebut.Baru saya Nampak,dan mungkin ini firasat syaikh Soleh Abbud yang tidak mahu menjawab soalan.Rupanya pemuda tersebut adalah kategori hardcore dan penuh dengan syubhat.bagi saya,dia seorang yang mengkaji dengan gayanya dalam berhujah namun masih dipenuhi syubhat.Bagi saya mungkin dia tidak mengkaji asal usul riwayat-riwayat dan menerima bulat-bulat kisah tersebut.Biarpun disebutkan dalam mana-mana kitab tafsir.Perlu dinilai dari sudut sanad & matan.

20170515_075520

antara Karya Syaikh Soleh Abbud hafizahullah

Tetapi yang mengkagumkan,syaikh sudah seperti awal awal tahu manhaj dan pemikiran pemuda tersebut apabila dia bertanya soalan.Dan syaikh tidak menjawab soalan tersebut.Rupa-rupaya pemuda tersebut menyakini Nabi masih hidup.

Pengajaran hari ini.

  1. Penting belajar dengan guru.Kita memang boleh baca sendiri tapi bimbang boleh salah faham atau tak faham.
  2. Semakan terhadap riwayat dan atsar memberikan kesan pada kefahaman.
  3. Sikap & Hikmah Ulama dalam menjawab persoalan.
  4. Tidak melibatkan diri dalam fitnah seperti mana tindakan anak murid yang meninggalkan pemuda tersebut.
  5. Tawasul perbahasan yang begitu panjang dan titik perselisihan antara golongan sufi dan Sunnah.

KSA khutbah jumaat-Arak?

khutbah jumaat di masjid Qiblatain hari ini…aneh pada mulanya..dan semakin menarik..dan menarik.

saya mengamati mesej apa yg sebenarnya yang hendak disampaikn.Khatib brbicara berkenaan arak.membawa dalil-dalil menerangkan haram arak dan perkara memabukkan.

setiap arak adalah haram.setiap perkara yg memabukkn adalah haram (hr tirmizi)

pd awalnya sy rasa aneh+hairan,sebab mcm xpraktikal.sbb di Negara Arab Saudi,mmg tiada arak dan tidak dibenarkan penjualan arak sama sekali.tapi khutbah ttg arak.

dan sy rasa semakin menarik apabila khatib mengaitkan dgn maqasid syariah.Bagaimana hubungkait arak & memabukkan boleh memberikan implikasi pada aqal.
dan rupanya,penghujahan pada awal tadi membawa kepada perbahasan bahaya dadah.yg memabukkan & menghilangkan akal.Penghujahan begitu kemas dan nampak cara pengeluaran hukum dioleh daripada AlQuran & Hadis yg berkesinambunan dengan pengharaman arak & perkara yg memabukkan.

Masyallah!
Khatib juga mengatakan ini adalah jihad yang paling adfdal pada masa kini dan menjaga maslahat masyarakat.Mencegah penyalahgunaan dadah & bersama pihak berkuasa membanteras aktiviti dadah.

bila khatib sebut berkenaan maslahat masyarakat..sy mula memikirkan memang benar.mereka yg mengambil dadah sebenarnya memberikan ancaman yg besar dlm masyarakat.(pada masa yg sama merosakkn diri mereka sendiri).apabila mereka “mabuk” atau hilang akal,mereka akan mula bertindak tidak waras dan melakukan perkara perkara diluar batasan.

kita sering mendengar isu-isu seperti ragut,rompak,mencuri bahkan membunuh.kebanyakan ada hubung kait dgn penagih dan aktiviti yg melibatkan dadah.Lebih menyedihkan lagi,sampai ada yg membunuh ahli keluarga sendiri akibat terkesan dengan dadah.Negara kita tidak aman kerana bimbang dengan dadah.

Ada yang memandu dengan tidak senonoh,baik motor atau kereta.Melakukan aktiviti vandilisme,merosakkan harta benda awam dan banyak lagi.Akibat Kesan Penyalahan Gunaan Dadah.

selesai Jumaat- masjid Qiblatain

Khatib juga mengatakan antara sebab terjerumus dalam aktiviti dadah adalah disebabkan salah memilih teman.sy tidak menafikan,kawan atau teman merupakan satu lumrah kehidupan.Namun salah memilih teman,ia dapat memberikan implikasi buruk pada kehidupan.

Akhir kata,Bertemanlah dengan orang-orang baik.Jauhi Dadah dan segala perkara yang boleh merosakkan akal.
*khutbah bermula 12:27-12.50 (23 min)*

solat habis 12.56..

 

Hood Shah,

Masjid Qiblatain,Jumaat

16 Sya’ban 1438 bersaman 12 May 2017

masjid di sini sedekah air,kalau di malaysia-biasanya bagi buah pisang

Pesta Buku UIM ke-34

alhamdulillah.hari ini hari pertama pembukaan pesta buku.walaupun kalendar universiti begitu padat,baru sahaja selesa pesta kebudyaan uim..disambung pula dgn pesta buku.
tambahan lagi,para pelajar diambang peperiksaan dan banyk assingmnt dan mid-term.moga pesta buku kali ini terus meriah dan menarik dgn pelbagai booth2 buku dan badan dakwah KSA.

alhamdulillah.

hari pertama,dpt jugak sy beli beberapa buah kitab yg menarik perhatian sy.mostly lebih kepada sejarah dan juga sakhsiah.

total hari inie..7 buku.

١)حقيقة من التاريخ – ما بين وفاة الرسول صلى الله علي-وسلام إلى مقتل الحسين رضي الله عنه تأليف عثمان بن محمد الخميس
)دار إبن الجوزي)

تيسير المنان في قصص جمع و ترتيب أحمد فريد (دار إبن الجوزي)

٣)البرامج الإعلام الأمة الإسلامية تأليف إبراهيم بن فريهد العنزي (دار إبن الجوزي)

٤)من أحكام الحج والعمرة – مسائل يكثر السؤال عنها تأليف عبد الله صالح الفوزان (دار إبن الجوزي)

yg lagi 3 beli kat luar,kedai Dar Nasihah,

١)تاريخ الخلفاء وللإمام السيوطي رحمه الله (دار المنهاج)

٢)دليل سالكين – تهذيب مدارج السالكين (مؤسسة السماحة)
٣)٢٥ خطوة عملية في حفظ القرآن الكريم تأليف جمال القرش (مكتبة التوبة)

semoga kita semua diberikan kesungguhan dan kesabaran dalam menuntut ilmu,mgamalkannya serta share pd kawan2.

#ada rezeki nanti boleh dtg pesta buku lagi.

Talent Pools + Build Up Character

Alhamdulillah,lama betul saya xupdate nota saya ini.(saya anggap website hoodshah.com ni sebagai nota saya.paling kurang-nota nota ini menjadi peringatan buat diri saya dan juga menjelaskan diari hidup saya yang sebenar.

Alhamdulillah,walaupn dah lebih 2 minggu perjumpaan-Liqa Ilmi Governance & Financial Management..tetapi nota & istifadah masih segar dalam ingatan.Hal ini menyebabkan saya rasa wajar saya catat dalam web peribadi saya.dan waktu sy mengemas libray saya,saya dah terbuang nota tu.nota ada dlm pic bawah nie.(abaikan tulisan yg kurang cantik tu).bagi saya lebih bagus kita tulis dalam internet sbb kertas ni xkekal dan bukan boleh dibawa ke mana-mana.Contoh,anda simpan ke nota-nota2 yg anda tulis dulu-dulu?senang ke nk baca balik di?dimana?dan bila??

oh.back to our topic?

talent pools & bulid up character mmg tajuk favourite saya.sbb sy mmg minat sangat perkara yang berkaitan dengan management.Thanks & Jazakallah kheir jaza` pada Bro Syaril yang sudi luangkan masa dan curahkan ilmu,serta belanja kami Dinner malam tu.

Jadi perjumpaan malam tu berkisar berkenaan dengan planning.Bro Syaril memang orang yang hebat dan berpengalaman dalam management & Human Resources.Dia kongsi dengan kami dari sudut theory & practical

SmartSelectImage_2017-05-09-03-38-51

iklan program

 

tentang pengurusan korporat (governance) – kawal selia sebuah syarikat terutama dalam membina dan membentuk generasi pelapis (Talent Pools).Hal demikian kerana legasi dan keunggulan sesebuah syarikat perlu disambung oleh generasi yang akan datang.

Tidak hairanlah,banyak syarikat-syarikat gergasi jatuh kerana mereka tidak mempunyai pelapis dan penganti yang berkebolehan.

tambahan Bro Syaril,untuk mencari orang yang pandai sangat mudah dan banyak,tetapi perkara yang diutamakan adalah nilai dan sikap individu itu sendiri.Kes Rasuah,Khianat,Hilang duit perkara yang sering terjadi dalam mana-mana syraikat.sebab?mereka tidak ada sifat amanah,setia dan jujur dalam berkhidmat.Sikap inilah yang menjadi faktor utama dalam penilaiaan talent pools disamping ilmu dan kepakaran berkerja.

 

Berkenaan dengan build up character,Bro Syaril mengingatkan kepada kami konsept SWOT (strength-weakness-opportunities-threats) dalam menilai keperibadian kita.Analisa Diri.Jadi nasihat Bro Syaril pada kami supaya mengasah bakat dan kebolehan diri supaya dengan build up character tersebut kita boleh pergi lebih ke hadapan dan cemerlang dalam kerjaya.

 

Kesimpulan,sakhsiah diri perlu dibentuk dan dilatih melalui sekarang.Dengan keperibadian yang baik dan hebatlah yang boleh membezakan kita dengan orang lain.Talent Pools pula menjadikan kita sebagai masyarakat yang akan memikir masa depan dan senantiasa mewujudkan generasi-generasi baru yang akan meneruskan legasi kejayaan yang telah dibina.

Persoalan saya?Nabi shallallahu alaihi wa sallam dan para sahabat telah memberikan legasi kejayaan dan kemenangan dalam sejarah Islam,adakah kita ingin menjadi taleent pools mereka?Renungkan dan fikirkan -terus bertindak!Bermula diri Anda!

IMG-20170509-WA0001

20170509_033502

catatan ringkas saya

Books & Toys-Unaizah

alhamdulillah..biar pun full-dawrah..sempat juga shopping petang2.

ksian dekat baby hany duk bilik.at least ada mainan nk main.

1)sirah,ibnu hisyam-promo 21sar

2)ar-ruh,ibnul qayyim-promo 9sar

3)business model generation,alexander osterwalder-169sar

4)how to write a businss pla,brian finch 49sar

dan beli mainan buliding block untuk hany.

buku-buku

buliding block-play set 50pcs

semoga bermanfaat!

KSA-renew istimarah

alhamdulillah.hari ini urusan dalam 2-3 jam je boleh siap semua urusan.

saya akan share beberapa perkara tentang cara@kisah renew istimarah.dulu saya ada share pasal cara buat lesen kereta tapi blog saya dah terdelete.

PRO & KONTRA

dan ramai orang kata untungnya ada kereta kat saudi sbb xpyh renew roadtax.sebenarnya ada pro n kontra.di KSA,tak dipanggil roadtax tapi dipanggil istimarah (geran kereta yang perlu direnew selepas tamat tempoh,1-3 tahun)

untuk renew istimarah,perlu lulus fahas (macam puspakom).dan ini yg paling payah jika kereta korang banyak rosak dan kemek2 sebab kena repair/cat dulu baru boleh bawa ke fahas.kos ini yg mahal.

https://hoodshah.wordpress.com/2016/05/24/ketuk-kereta/
insurans di malaysia bergantung pada cc.tapi di KSA,dia pukul rata.(kalau salah betulkan saya).untuk kereta biasa 1000 riyal.kalau di malaysia kancil baru 250myr .4 wheel 500 myr dan ada pilihan 3rd party.

dulu tahun 2013 & 2015,insurans dlm 500 riyal boleh dpt.2016,insurans starting 1000 riyal.

disini ada penalti jika lambat renew istimarah,dlm 150 sar per tahun.saya lambat renew dlm 2minggu,sbb hari tu pergi dawrah Qassim.

untuk dapatkan istimarah baru,perlukan ikut beberapa langkah.

fahas>insurans>bayar yuran renew>balai polis

LANGKAH 1

fahas (puspakom).terletak dekat dengan kilang pencetakan quran malik fahad.di sisi kanan.kena u-turn.depan lagi sehingga parking bas saptco.

kena beratur panjang,tunggu giliran.yang lama sebab beratur menunggu.kadg2 beratur 2jam sahaja.alhamdulillah,saya pergi xde org.datang2 terus inspection.

sbb bulan ramdhan arab xactive waktu pagi.kereta saya memang problem asyik mati2.risau jgak kalau mati tengah2 jalan.kena hon nnt.ngam2 lps sy inspection,banyak kete dh berpusu-pusu databg.tp tetap xbanyak mcm hari biasa.

kereta saya bayar 73 sar.nasib baik dikira small vehicle.

resit pembayaran-bayar dulu baru buat fahas.

korang tengok sendiri apa yang dia nak kan seperti lampu,hon etc.

saya turun dari kereta dan tunggu ditepi,macam puspakom.staff dia akan bawa dan test kereta kita.

check bawah engine-utk leaking etc

alhamdulillah,hari ini mood staff ni baik.sepatutnya xlepas sebab ada sticker tinted hitam kat depan (utk silau matahari) dan lampu brake belakang.

saya dah dapat stikcer fahas,cuma borang fahas dia xbagi sebab dia suruh g kedai sebelah repair n buang tinted depan.

saya pun pergi kedai sebelah,cakap pasal tinted.ini antara perangai arab.sorg cakap okei,sorg ckp xokei.dont worry.korg kena sabar je.pomen repair kata,ko punya tinted okei.pergi ckp dgn FAHAS,شيء بسيط.saya kata okei la mcm tu.repair lah lampi belakang pulak.dia xnak.dia kata ko pergi fahas dulu kata pasal tinted tu dan kalau xokei bawa surat reject fahas.(kereta2 yang xlepas,dia akan bagi surat reject).sedangkan saya dah bagitahu awal2,fahas dah lulus kereta saya cuma suruh repair yang patut.

saya pergi kali ke-2,xpayah beratur.just direct kaunter.cakap pasal tinted tu okei.fahas tu kata,okei dan pergi balik repair lampu.saya pun pergi balik kedai repair lampu.baru dia buat.nasih baik 30riyal.saya dh risau dah.alhamdulillah.

lampu belakang xmenyala.saya memang xprasan sebab ingat lampu smua dh okei.


dah selesai repair,baru sy ke fahas.cakap dh repair.staff fahas xcheck pn.itulah keunikan disini kejujuran dan sikap saling mempercayai.

alhamduillah.selesai fahas.

sticker fahas-valid cuma setahun sahaja.

surat lulus fahas-masa ini saya muhasabah.tentang bagaimana kita kat akhirat masa diserahkan catatan amalan.kanan atau kiri.jadikan lah kami dalam golongan kanan,ya Allah.
LANGKAH 2

perlu ke mana2 syarikat insurans kereta.ada banyak.saya buat dekat dengan balai polis.sebab senang nak g dapatkan istimarah yang baru.

saya survey merata sebab saya terkejur harga 1000 riyal.rata-rata saya pergi semua 1000 riyal ke atas.ada yang 1030 riyal etc dan syarat driver mesti 40 tahun ke atas.last2,saya pergi kedai insurans ni jugak.

LANGKAH 3

pembayaran yuran pembahauran istimarah.dan disini adalah keunikan KSA.segala pembayaran mesti dibuat direct pada bank atas nama akaun kerajaan.macam di malaysia,kita bayar pada kaunter2 kerajaan dan boleh terdedah pada budaya rasuah.di KSA,semua nya bayar di bank.baik saman,bil elektrik etc.

mcm pembayaran boleh dibuat melalui

1)kaunter pembayaran elektronik.

caj yang dikena biasanyq 30 riyal utk per service.kedai ini ada di banyak tempat.

2)melalui akaun ar-rajhi sendiri

saya bayar direct pakai rajhi sendiri

yurannya adalah 150 riyal.

LANGKAH 4

penyerahan dan pengambilan kad istimarah yang baru.

penyerahan ini hanya di balai polis murur di jalan raja abdul aziz.

dan sebenarnya kena melalui website moi.gov.sa,masukkan segala maklumat dan baru boleh enter.

untuk kes saya berbeza,saya dapat login cuma xboleh masuk sebab istimarah saya dah expired 2minggu dari tarikh mati.28 Syaban xsilap.

so,sepatutnya ada langkah baru.tapi saya masukkan sekali dalam langkah terakhir nie.

jadi saya sekarang direct ke kaunter penyerahan,tingkat 2.(reminder-Groundfloor>tingkat 1>tingkat 2)

beratur serahkan kad istimarah lama.

orang xramai bulan ramadhan

alhamdulillah.dh siap.dia akan panggil nama jika dah siap.sebenarnya dah lama kad saya dah siap.tu sy pelik dia xpanggil.tahu la nama saya pendek 3 huruf je.kadg2 xclear kalau org panggil.jd sy pun ke kaunter mmg nampak kad saya kat meja dia.dan saya pun minta terus.

KESIMPULAN

selesai urusan renew istimarah ada 3tahun lagi baru kena renew.1440hijrah.(sekarang 1437h)

tentang insurans tu kalau sape yg banyak duit,boleh renwew tiap tahun.sebab insurans cuma valid setahun sahaja dan cover sampai 400,000 sar capital.

alhamdulilah,lega sebab semuanya dah selesai.lesen kereta kereta expired 2020,istimarah kereta expired 2019.

syukur pada Allah.

sekian.sharing is caring!