Pesta Buku UIM ke-35 / 2018

alhamdulillah,berpeluang untuk datang ke Pesta Buku UIM ke-35.Jarang sy update di website melainkan bila sy nk letak memori atau nota yang paling penting.

kebanyakan sy update di Facebook & Instagram.

smartselectimage_2018-04-11-01-30-341081114081.png

Insta: Hood Akahsah

saya xsempat nk update kitab apa yg sy beli,tapi sy nk letak nota/point2 penting berkenaan kitab.

Ini diantara yg perlu di beri perhatian,Seperti berikut;

Continue reading

Advertisements

Maktabah Manar Tauhid

Alhamdulillah.

Dari sehari ke sehari nk pergi.

Sbb Maktabah Manar Tauhid ni biasa buka waktu malam je.

Mmg nk sgt beli.sbb buku2 ni dijadikan rujukan & tambahan bacaan.

Beli Buku lagi…

Alhamdulillah..

Semalam,selasa 6 Mac 2018..selesai buat medical check-up utk renew Iqamah,dan bawa baby Husna utk Injection.

Balik tu singgah ke Maktabah Jarir..cari buku teks مدخل إلى التدريس bagi subjek Mengajar..susah buku tu sbb majoriti dlm kelas xde buku tu lg.

Ada yg dpt pun sbb beli 2nd hand.so cari2..xjumpa.Salesman kata dh habis dan di cawangan lain pn dh habis.

كتاب مدخل إلى التدريس

Tapi mcm biasa la..kalau dh masuk kedai buku,pasti tersangkut..xkan nk keluar tangan kosong.

Sy pn cari buku2 yg best.dan kena dgn subjek sy..

  1. الدولة العباسية لمحمد الخضري بك
  2. يوم في الجنة للشيخ محمد المصري
  3. صفة الجنة و النار لابن كثير

Boleh jadi motivasi utk beramal.

Semoga Allah menerima amalan soleh kita!

Apa kita belajar dari Sejarah

Esok saya akan menghadapi final exam bagi subjek Sejarah Kerajaan Umawiyyah.(sempat lagi nk menulis…)

Sebelum tu,exam Sejarah Arab Saudi..3 dinasti kerajaan mereka..

Saya duduk termenung..banyak sgt saya dapat faedah bila belajar sejarah.walaupun kadang2 kita terpikir,buat apa nk belajar benda yg dh lepas,bukankah kita generasi yg perlu memandang ke hadapan.berwawasan.

Namun,realiti sejarah sgt diperlukn.bahkan kata org2 lama,”mereka yg tidak belajar sejarah,pasti akan mengulanginya.”

Setiap sejarah,pasti ada zaman kegemilangannya dan zaman kejatuhannya.

Antara yg saya nampak,paling paling penting..adalah apa yg kita lakukan dan bertindak sekarang akan menjadi sejarah buat kita kelak.

Jika kehidupan kita pada awal baik,maka satu hari nnt tertulis ia sebagai sejarah yang baik.

Jika sebaliknya,maka tertulis satu titik hitam dalam hidup kita. Apapun yang paling penting adalah penhujung hidup kita.sebab ia akan menjadi penutup sejarah kehidupan kita.

Saya?kita?anda?pasti pernah berlaku sesuatu yg baik atau sesuatu yang buruk.pasti setiap dari kita kalau di-izinkan utk kembali mengubah masa lampau..pasti semua akan kembali utk mengubah.

Cumanya,ketetapan telah berlaku.itulah rukun/prinsip ke-6 bagi setiap yang beriman.

Beriman pada ketentuan yang baik & buruk

Kesimpulan:

1.perbaikilah masa silam dengan bertaubat,andaikata melibatkan sesama manusia & mampu diubah-perbaikilah dgn cara yg baik.

2.berubahlah sekarang demi sejarah & masa hadapan.

3.ambil pelajaran & iktibar dari sejaran terdahulu.yang baik jadikan tauladan,yang buruk jadikan sempadan.

Majlis Nasihat bersama Syaikh Anis Tohir

Alhamdulillah telah berlangsungnya majlis ilmu dan nasihat yang disampaikan oleh syaikh Anis Tahir.

Majlis dianjurkan oleh PERSADA (persatuan pelajar malaysia) dgn bertemakan Penyatuan Saff.

Syaikh Anis menyampaikan pengisian dengan membawa tajuk Hati Yg Sejahtera sebagai tajuk perbahasan.

Kepentingan Hati Yang Bersih dan Sejahtera (قلب سليم)
kesan kepentingan hati yang bersih pada ilmu,dakwah,sakhsiah dan banyak lagi.

Nasihat syaikh begitu menusuk hati-hati kami begitu pentingya hati yang bersih.Masyallah,Madinah merupakan tanah yg mulia dan menghimpunkn hati hati yang bersih dan suasana yang soleh (biah solehah).Jika demikian,mengapa di Madinah al Munawwarah hati kalian tidak dapat dipupuk dan ditarbiyah.Mana lagi tempatnya kalau bukan lagi disini!
Antara yang begitu menempelak hati setiap insan yg mendengarkannya.
ya..memang benar.mengapa hati boleh benci sesama muslim,tahzir mentahzir,wujud budaya asobiah,taksub walaupun anda berada sebaik-baik tempat di atas muka bumi?Madinah al Munawwarah.
ini antara persoalan yang berlegar dan menjadi muhasabah di fikirkan penulis.

Di akhir majlis.Syaikh Anis Tohir menyampaikan hadiah cabutan bertuah kepada para pelajar malaysia.Patut lah syaikh hadir dgn 2 buku plastik besar.rupanya syaikh ingin memberikan hadiah.

Alhamdulillah.rezeki sy baik.sy juga antara individu bertuah kerana saya mendapat cabutan bertuah!no.49!

jazakallah kheir syaikh ats nasihat dan hadiah yg begitu bermanfaat sekali.

#majlis bermula selepas maghrib sehingga isyak di Dewan Tsaqifah UIM.(22 April 2016/16 Rejab 1437~Jumaat)

image

kitab himpunan karya syaikh bin baz (hadiah)

image

no 49-alhamdulillah

image

image

majlis penyampaian cabutan bertuah (syaikh Anis-2 dari kanan)

image

poster program-tahniah PERSADA

Tauhid 4

time
1.15-2.05 pm
2.05-2.55 pm

1)jahmiah
sambungan minggu lps
2)as-asyairah
siapakah pengasas?
prinsip?
sejarah
marhalah
3)maturidiyah
4)kullasyaikh
hubu
ngkait dgm dakwah
peringatan daripada syaikh

Pesta Buku Uim ke-33

segala pujiaan bagi Allah Azza wa jalla yang memberikan kepada kami segala nikmat.
Pesta Buku UIM juga antara nikmat terpenting yang perlu disyukuri.Menjadi program tahunan anjuran Universiti kami  menyediakan pelbagai jenis buku dari pelbagai jenis karya dan cetakan.

Kebiasanya diadakan pada sekitar april,sebelum bermulanya semestar pendek atau cuti musim panas.

Alhamdulillah,sy berpeluang beberapa kali menjejakkan kaki ke pesta buku uim kali ini biarpun tahun ini kadar pembelian dan kedatanagn paling sedikit dari tahun yg sebelumnya.i think so.

Pada hari terakhir,penutup pesta buku.9 April 2016.Saya sampai terpaksa pergi pada waktu pagi dan malam bagi mendapatkan lagi buku-buku yang menjadi tarikan dan tumpuan saya.

Antara buku-buku yang menjadi pilihan saya kali ini adalah;
1-Ad durrah as-saminah fi akhbar almadinah oleh syaikh khulud muhamad al ahmadi
2-keifa takuna muhadis oleh syaikh abdullah bin abdrahman as sa’di (3 jilid)
3-Al Ibanah an usul ad diyanah oleh Imam abu Hassan as-asyari
4-Zaadul Maad oleh ibnu Qayyim
5-Syarh Aqidah At tahawiyah Oleh Imam Ali ad-damasyki (2 jilid)
6-shahih ibnu khuzaimah (2 jilid)
7-Nail autor
8-al-fatawa alhamawiyyag al kubra oleh ibnu taimiyah
9-al istiqamah oleh ibnu taimiyah
10-umadatul ahkam
11-wasf masjid nabawi as-syarif

Free
1-Min akhlak al-anbiya  oleh dr.abdul aziz bin muhamad as sadhan.

sepanjang pesta buku,sy juga berkempatan utk mndapatkan poster-poster ilmiah.antara yang menjadi pilihan saya adalah poster salah silah keluarga nabi dan para sahabat trdekat.

semoga Allah memberkati segala usaha dan mempermudahkm urusan utk mendalami ilmu dan mengamalkannya!

Jumpa lagi pesta buku!!!Insyallah!

image

poster

image

1st trip

image

image

image

image

poster pesta buku ke 3