Musafir ke Wilayah Najd

Alhamdulillah,19-24 Jan 2019..

Kami berpeluang bermusafir ke Wilayah Najd,Arab Saudi. Iaitu Qassim & Riyadh.

Biarpun lebih 5kali,kami menunda rehlah ke sn.kali ini,dgn izin dan hikmah Allah,dpt juga kami bermusafir dgn cukup mudah dan selesa.

Permulaan masa bermusafir/GPS

19 Jan 2019 (Sabtu)

Kami bertolak sekitar slps Asar dan tiba di Buraydah,Qassim sekitar jam 8-9 malam.kemudian check in di Hotel Manazel Al-Hamra (Red House)..utk makan malam,kami dh bawa bekalan dari rumah..dan boleh dimakan sehingga esoknya.utk breakfast,setakat ni kami ambil hotel yg menyediakn sarapan.masyallah,sihat sekali menunya.breakfast nya di hantar ke bilik.

Bekalan dari rumah

Selesai makan malam,kami mengambil kesempatan utk round bandar Unaizah.utk Negeri Qassim,daerah Buraydah adalah bandar utama dan terbesar.kami pernah sampai sebelum ni,tp di Unayzah.dlm 2-3tahun yg lepas.

Kami pergi ke Mall yg terbesar,Nakheel Mall..ternyata mmg sepi dan sunyi.mmg tak semeriah di Madinah atapun bandar2 besar.masyallah,tenang betul bandar nie.

20 Jan 2019 (Ahad)

Pagi ke-esokkanya,saya mengambil peluang menziarahi Universiti Qassim.kedudukannya begitu terpencil sbb belum ada hotel2 lagi disekitarnya.kira kalau student nk kluar,mrk kena ke Bandar Buraydah yg lebih kurg 30minit (dlm jarak 23km).

Kuliah Syariah & Pengajian Islam,Universiti Qassim

Dpt lah sy melihat suasana dan pembelajaran di Universiti Qassim.masyallah,sangat sistematic & terancang.sistem bangunan pun menarik.sume fakulti boleh menuju ke arah pusat utama yg menempatkan pelbagai pusat pentadbiran universiti,dewan utama,libray dan kemudahan2 pelajar spt Bank,cafe etc.

Cafe di Pusat Utama QU

Kebetulan sampai,ada majlis yg dirasmikan Gabenor Qassim..patut tgk byk polis pegang senjata api..

Jambatan yg menghubungkan Fakulti dan Pusat Utama QU

1 bangunan kuliah tapi menempatkan 2 fakulti (fakulti bahasa & fakulti syariah)

Bayangkan,Caffe Drive Thru dlm Universiti ni,Dunkin Donut..tu jem kereta beratur.Masyallah,QU ni universiti baru.dan pelajar Malaysia katanya yg baru graudate baru seorang.

Carta Pelajar QU graduate mengikut Negara

Selesai aktiviti di Buraydah.oleh kerana agak sunyi di sana.

Selesai Check Out Red House Hotel

Kami melanjutkn permusafiran ke Riyadh,Ibu Kota Arab Saudi.

Bertolak selepas zohor,kami tiba di Riyadh sekitar jam 8-9 malam.

Perjalanan seperti biasa,hnya pada padang pasir.kami meluangkan hampir 30minit di Qassim utk meninjau SAR..kereta api di sana.Qassim Railway Station.punya la jauh ke dalam.waktu nak pergi tengok pn dh berbelah bagi.tp akhirnya terpaksa pergi jugak sbb dia jalan one way.😅

https://www.sar.com.sa/Travel-information/Your-journey/Stations/Al-Gassim.aspx?lang=en-us

Di pedalaman padang pasir

Lupa nk maklum,cuaca di Qassim dan Riyadh sgt sejuk.

Sampai di Riyadh,kami menuju ke Pusat Utama,iaitu Olayan Road.masyallah,sampai di Riyadh-kami teruja melihat bangunan2 yg tinggi & mega.

Kami mengambil kesempatan ke Kingdom Centre/Tower.

Panduan utk ke SkyBridge

Tp atas Nasihat reception,baik dtg waktu siang pemandangan lebih jelas.jd esoknya kami dtg lagi.

Kali ini,kami menginap di Rest Night-AlFalah Suites (dpn jamiah Imam)..best betul sbb byk kedai2 buku sana.sebelah hotel kami,ada maktabah Ibn Jauzi.

Maktabah Dar Ibnul Jauzi

Dan malam tu,kami dinner di RM Sederhana.Mmg kali ni di Riyadh,makan semua menu2 Asia.

Toko
Al Nuzhah، Riyadh 12474
055 735 6820
https://maps.app.goo.gl/ayxou

21 Jan 2019 (Isnin)

Alhamdulillah,pagi nya sy mengambil kesempatan utk servis kereta.maklumlah,tak nak ambil risiko.

Pagi tu tukar tayar belakang (yg dh lama) dan tukar minyak hitam.

Tukar Tayar

Jenis Tayar/Made in Korea

Selesai urusan kereta,kemudian check out-kami menuju ke KT (Kingdom Tower).menyambung hasrat ke Bangunan ke-3 Tertinggi di Saudi.

KT dilihat dari jauh

Alhamdulillah,dpt naik atas..waktu di SkyBridge tu..mmg rasa pening2..Tiket dewasa 60 sar dan Kanak2 20 sar (tidak termasuk 5% VAT) dan mesti cash.

Melihat dari SkyBridge KT

Selepas selesai di KT,kami berkunjung ke rumah kenalan kami yg dikenali semasa mengerjakan haji 1439.masyallah,Wife sy memang rapat dgn keluarga mrk.dan sering bertanya khabar.Keluarga Dr.Abu Ziyad (sedang menyiapkn PhD di Universiti al-Imam).

Masyallah,mereka begitu bersemangat dan gembira menyambut kami.sehingga berulang2 kali mereka memujuk kami utk menginap di rumah mereka.

Pada malamnya,mrk membawa kami makan di restoran Thailand.Makan Tomyam etc.Masyallah.

The Villa Thai Restaurant
4548 Al Urubah Rd, Riyadh 12351 6923
011 482 2749
https://maps.app.goo.gl/YS17x

Selesai makan malam,sy mengambil keputusan utk menambah 1 malam di Riyadh.Dr.Abu Ziyad pulak sanggup meluangkan masa utk teman sy mengambil Kitab Free di Kementerian Agama KSA.

Kami mengambil keputusan utk menginap di hotel brdekatan dgn rumah beliau.

Hotel Rest Night-Al tawaun.😍

22 Jan 2019 (Selasa)

Pagi nya-Dr.Abu Ziyad jemput sy utk mengambil kitab.masyallah,sekali gus dpt lihat bandar Riyadh.

1st-Daftar di Bahagian Kitab.serahkn Iqamah & Kad Pelajar.

2nd-akan diberikan form,dan form tersebut diserahkn kpd pegawai di Stor.

3rd-akan ada Sodiq yg akan bawa kitab2 kita terus ke kereta kt.

Sy ingat kitab yg diberikan sikit.rupanya lebih 6 kotak.

Form yg diterima utk ambil kitab di stor Kementerian

Kitab2 yg diterima

Alhamdulillah,selesai menerima kitab.kami pulang ke hotel.kitab2 sy biarkn dulu di kereta beliau sbb sy nk uruskan check out hotel.

Selesai check out,kami dtg ke rumah Dr dan ajak dia untuk belanja makan tengah hari di restoran asia.Rumah Makan Rindu Alam.

Masyallah.kali ni,RM Rindu Alam sgt sedap compare yg lain.baru nk belanja,sekali lagi Dr.Abu Ziyad belanja kami sekeluarga pula.masyallah.

R.M.Rindu Alam
4230 حاتم الطائي، الروضة، Riyadh 13213
050 701 2765
https://maps.google.com/?cid=17126684083970124851

Malangnya kami sampai dekat asar,jadi kami ambil keputusan untuk camping di Taman Berdekatan.Rawdah Park.

Rawdah Park
Hafsah Bint Umar, Rawdah, Riyadh 13211
055 911 7909
https://maps.app.goo.gl/ShSrg

Makan di Taman dgn Famliy Dr.Abu Ziyad

Husna,Hany,Hana & Abdullah (dari kiri)

Berkemah di Taman

Family Dr.Abu Ziyad & kami

Ada Nawaf (kanan)

Selesai lunch,sekali lagi Dr.Abu Ziyad mengajak kami menginap di rumah beliau.masyallah,dh banyak kami terhutang budi dgn beliau.

Kami akhirnya meminta izin utk pulang kembali ke Qassim.

Kami kemudian bergerak ke Qassim dan tiba sekitar jam 10mlm.namun kali ni,kami mengambil hotel budget.

Al-Eairy Furnished Apartment.

Haha..pengalaman dan trauma jgak.berhabuk.Takdir Allah,family kami selesma dan demam2 slps tu.tapi harga dia sgt la murah,60 riyal shj.

23 Jan 2019 (Rabu)

Pagi tu kami c.out awal dan sy bawa family jalan2 di Qassim University.sbb dorg nk tgk dalam.

selesai di QU,kami terus ke terus ke Unayzah.alhamdulillah,kali ni 1st time kami check in awal.sebelum tu,sy beli makanan pakistan.kedai yg sama sy pergi 2-3tahun lps.masih lg sama.cuma kali ni Unayzah sgt byk perubahan.jalan2 pun dh jadi lain.byk one way.

Alhamdulillah,kami menginap di hotel yg baru,cantik dan executive/moden.Vision of Unayzah.

24 Jan 2019 (Khamis)

Pagi nya pulak,kami ke Muasasah Syaikh al-Utsaimin.berita gembira,bagi pelajar yg dh graduate-boleh ambil baucer kitab free yg brnilai 500 sar.

Kena bagi dokumen.

1.Iqamah

2.Kad Pelajar

3.Sijil/dokumen menandakan pelajar takharuj

Kenangan di Muasasah

Ruangan muslimat

Borang yg perlu di-isi (kebetulan bawa gambar)

Ruangan kitab/boleh dibeli

Antara tulisan Syaikh Soleh al Utsaimin rahimahallah berkenaan keizinan mencetak tulisan2 beliau (di-framekan)

Maka,berakhirlah sesi rehlah kami di wilayah Najd.secebis nota & fawaid perjalanan yg sy catatkan di sini.dgn harapan menjadi rujukan juga mrk yg mahu safar ke wilayah Najd.

Kenangan terakhir sewaktu check out

Alhamdulillah,kami selamat tiba di Madinah sekitar jam 7.30 malam.

Continue reading

Advertisements