Pesta Buku UIM ke-35 / 2018

alhamdulillah,berpeluang untuk datang ke Pesta Buku UIM ke-35.Jarang sy update di website melainkan bila sy nk letak memori atau nota yang paling penting.

kebanyakan sy update di Facebook & Instagram.

smartselectimage_2018-04-11-01-30-341081114081.png

Insta: Hood Akahsah

saya xsempat nk update kitab apa yg sy beli,tapi sy nk letak nota/point2 penting berkenaan kitab.

Ini diantara yg perlu di beri perhatian,Seperti berikut;

Kitab-Kitab Musnad-bermaskud Lebih kepada Penyusunan Mengikut Nama Sahabat

img_20180410_231313_4102066202457.jpg

2nd time Datang

20180410_2154501257156965.jpg

Kitab Zawaid al-Haitsami

20180410_2156241050717462.jpg

Kotaknya-23 jilid tu

 

20180410_221440225310412.jpg

Musnad Abi Ya`la – 16 Jilid

 

Syukbah Iman Imam Baihaqi – 14 Jilid

Antara Kitab Musnad

  1. Musnad Abu Daud ath-Thayalisi (W. 204 H)
  2. Musnad Abu Bakar bin Abi Syaibah (W.235 H) (Masih dlm bentuk Manuskrip)
  3. Musnad Ishaq bin Ibrahim al-Hanzali (W.238 H)
  4. Musnad Imam Ahmad bin Hanbal (W.241 H)
  5. Al-Muntakhab min Musnad Abd Humaid al-Kusysyi (W. 249 H)
  6. Musnad Ya`kub bin Syaibah al-Bashri (W. 262 H)
  7. Musnad Ahmad bin Ibrahim al-Thursusi (W. 273 H)
  8. Musnad Abu Ghazrah Ahmad Ibnu Hazim al-Kufi (W. 257 H)
  9. Musnad Ahmad bin Amr al-Bazzar (W. 292 H)
  10. Musnad Abu Ya`la Ahmad al-Mushili (W. 307 H)
  11. Musnad Abu Said al-Haitsam as-Syasi (W. 355 H)
  12. Musnad al-Muqillin – karya Da`laj bin Ahmad as-Sijastani (W. 351 H)

Musnad yang hilang

  1. Musnad Musaddad bin Musarhad (W. 228 H)
  2. Musnad Muhammad bin Yahya al-Adani (W. 243 H)
  3. Musnad Ahmad bi Mani al-Baghawi (W. 244 H)
  4. Al-Musnad al-Mushannaf – karya al-Hafiz Baqi bin Makhlad al-Qurtubi (W. 276 H)

Kutub Sittah

  1. Shahih Bukhari (W.256 H)
  2. Shahih Muslim (W.261 H)
  3. Sunan Abu Daud (W.275 H)
  4. Sunan at-Tirmizi (W.279 H)
  5. Sunan an-Nasaie (W.303 H)
  6. Sunan Ibnu Majah (W.272 H)

Sunan/Kitab Hadis yang lain

  1. Shahih Ibnu Khuzaimah (W.311 H)
  2. Shahih Ibnu Hibban (W.354 H)
  3. Shahih Ibnu as-Sakan (W.353 H)
  4. Shahih al-Hakim/al-Mustadrak (W.405 H)
  5. Muntaqa Ibnu al-Jarud (W.307 H)
  6. Sunan ad-Daruquthni (W.385 H)
  7. Sunan al-Baihaqi (W. 458 H)
  8. Syarah Ma`ani al-Atsar -karya at-Thahawi (W.321 H)
  9. Musykil al-Atsar karya at-Thahawi (W.321 H)

Untuk Kitab Zawaid pulak;

(Zawaid ni bermaksud tambahan dari kitab -kitab tertentu spt Musnad/Mukjam ke dlm kitab-kitab rujukan hadis spt Kutub Sittah,Musnad Ahmad,Shahih Ibnu Hibban & Lain-Lain.

Antaranya;

  1. Majmuk az-Zawaid wa Manba al-Fawaid karya al-Haitsami (W.807 H)
  2. Al-Matalib al-Aliyyah bi Zawaidh al-Masanid ats-Tsamaniyyah karya ak-Hafiz Ibnu Hajar
  3. Ithaf al-Khiyarah al-Maharah bi Zawaid al-Masanid al-Asyrah karya al-Hafiz al-Bushiri

Sekian dulu.

Hood Akahsah

Rujukan : Tadwin Sunnah an-Nabawiyyah karya Dr.Muhammad az-Zahrani

td waktu shopping tu,ada nampak Zawaid al-Haitsami.dalam kotak.tak de siapa buka.Salesman tu tanya,nak tengok ke?sbb dia nampak sy bawa trolley besar utk borong kitab.Sy kata “takde ke yg dh buka?”..padahal sy xtahu tu kitab apa..salesman tu buka kan..sy dh tgk,pastu sy letak balik.

lps balik rumah,sy buat research..zawaid al-Haitsami rupanye.boleh tahan harga.beratus.Insyallah esok sy pergi tgk balik.

Zawaid ibnu Hajar sy dah ada..kena dapatkn juga Zawaid al-Haitsami..adapun Zawaid al-Bushir,dikatakan apa yg dlm Zawaid Ibnu Hajar dah ada dlm tu.(Komentar Pengkaji-“Tampak dari Nash-Nash yg ada,bahawa al-Bushiri menyusun kitabnya setelah Imam Ibnu Hajar menyusun kitab Zawaidnya kerana banyak penukilan atasnya,wallahuaklam”) tapi kalau korg ada budget lebih-apa salah nye beli.

skian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s